Ik probeerde de menstruatiecup van AllMatters – dit is mijn eerlijke review

door irisslabbekoorn
menstruatiecup van organicup

Zo’n 7 jaar lang wist ik het met behulp van hormonen te ontlopen: menstrueren. En eerlijk? Dat was best lekker. Ik was namelijk die unlucky meid met een heftige menstruatie (lees hier mijn hele verhaal) Een tampon hield het een uurtje vol. Het enige maandverband dat voor mij werkte had veel weg van een luier voor volwassene. En mijn bed moest structureel ingepakt worden met vuilniszakken. Tja, ik stond niet te springen om na 7 jaar weer ongesteld te worden. Maar gewapend met de Menstruatiecup van Organicup (inmiddels heet het AllMatters) besloot ik de uitdaging opnieuw aan te gaan. En omdat ik de reviews op het internet ietwat ‘fake’ vond ogen besloot ik mijn eerlijke review hier met jou te delen!

Wat is een menstruatiecup?

First things first: een menstruatiecup is een klein flexibel en herbruikbaar cupje gemaakt van silicone of latex rubber. Het cupje is, net als een tampon, gemaakt voor inwendig gebruik. Maar waar een tampon absorbeert, vangt een menstruatiecup juist het menstruatiebloed op. Het cupje kan tot wel 12 uur mee (dit hangt uiteraard van jouw ongesteldheid af) vóór je hem hoeft te legen. Klinkt ideaal right? Ik vertel dit nu heel stoer, maar eerlijk is eerlijk: ik werd niet per definitie over de streep getrokken door deze uitleg. Want hoe de f* breng je zo’n cupje in? Wat als ik het cupje er niet meer uit krijg? En als ik hem er dan wél weet uit te krijgen, zit ik dan helemaal onder het bloed of…?

Hoe werkt een menstruatiecup?

Lukt het inbrengen van een tampon je makkelijk? Dan is het inbrengen van een menstruatiecup ook een fluitje van een cent. Aldus het internet. Laat ik nu precies áltijd problemen gehad hebben met het inbrengen van een tampon… Omdat mij baarmoeder vrij laag zit en wel eens terug wil duwen kwam ik zonder inbrenghuls nergens. Het juist inbrengen van de menstruatiecup kostte me dan ook héél veel oefenwerk (en frustratie) vooraf. En ook het verwijderen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Mijn advies? Geef niet zomaar op. Uiteindelijk vind je hoe dan ook een manier die bij jou past. Zolang je er maar de tijd voor neemt. Dit is mijn inbrengritueel.

Hoe breng je een menstruatiecup in?

Stap 1: Uitkoken

Heb je een nieuwe cup? Kook ‘m dan eerst even 3 minuten uit. Doe dit ook aan het begin en aan het einde van iedere menstruatie. Wel zo fris.

Stap 2: Voorbereiding

Was voor het inbrengen je handen gronding en zorg voor een tube glijmiddel (op waterbasis) of vaginale zeep in de buurt. Deze smeer je voor het inbrengen op de rand van je cup. Niet iedereen heeft dit nodig. Maar mij lukt het inbrengen zonder glijmiddel niet. 

Stap 3: Kies je vouw techniek

Honest confession: toen ik voor het eerst de cup in wilde brengen had ik eigenlijk géén idee hoe. Ik zat een ongeduldig op de wc een beetje te kutten (pun intended). Zonder succes. Gelukkig had Organicup (AllMatters) een online video met verschillende vouwtechnieken. De eerste inbreng keren waren vrij kansloos dus ik besloot alle vouwtechnieken uit te testen. Inmiddels is de zogenaamde C-fold mijn jam. In minder fancy taal: ik vouw mijn cup dubbel waardoor het er uitziet als de letter C.

Stap 4: Inbrengen

Het inbrengen van een menstruatiecup doe je in principe op dezelfde manier als het inbrengen van een tampon: gewoon zittend op de wc. Zelf vind ik het inbrengen een tikkeltje lastiger waardoor ik liever een hurkpositie aanneem. Er is hier geen goed of fout: doe vooral wat voor jou fijn en ontspannen aanvoelt. Vooral dat ontspannen gedeelte is belangrijk. En omdat ik een vrij gespannen persoon ben van mezelf doe ik vooraf nog wat rustige ademhaling oefeningen.

Stap 5: Draaien

Heb je de cup ingebracht? Dan is het tijd om de cup met behulp van je vingers nog even rond te draaien. Je menstruatiecup moet namelijk open springen om vacuüm te zuigen, dit voorkomt lekken. Een belangrijke stap die ik de eerste keren nog wel eens vergat. Het resultaat raad ik je niet per se aan. Als je de cup goed hebt ingebracht voel je je ‘m niet zitten.

Hoe verwijder je een menstruatiecup?

Net als het inbrengen kent het verwijderen van de menstruatiecup zo z’n obstakels. De ene keer lukt het onwijs makkelijk en snel. De andere keer ben ik minuten bezig om de cup te ‘vangen’ en verwijderen. Het ligt onwijs aan hoe ontspannen ik op de wc zit. Maar met regelmaat kun je me horen vloeken 😉 Dit is hoe het voor mij werkt:

 • Was vooraf je handen en ga ontspanning zitten (of staan).
 • Duw met behulp van je bekkenbodemspieren de cup naar beneden. Zelf moet ik met regelmaat even overdreven in -en uitademen om beweging in de cup te krijgen.
 • Zoek met behulp van je duim en wijsvinger naar het steeltje van de cup
 • Trek zachtjes aan het steeltje tot je de onderkant van de cup voelt. Ook op dit punt heb ik vaak hulp nodig van overdreven in en uitademhalingen.
 • Knijp voorzichtig in de onderkant van de cup zodat het vacuüm verbreekt
 • Trek de cup voorzichtig naar benden uit je vagina en giet de inhoud in het toilet of wasbak.
 • Afspoelen maar!

Menstruatiecup: de voordelen en nadelen

Op het internet kon ik tijdens mijn zoektocht naar dé menstruatiecup eigenlijk alleen maar voordelen vinden. Het voelde alsof er onwijs veel Influencers waren betaald om een goede review achter te laten. Maar ik ben géén influencer, ik krijg hier géén geld voor en ik ben ervan overtuigd dat net als ieder product er voor én nadelen zijn. Daarom zet ik ze hier lekker ongezouten voor je op een rijtje.

Voordelen Menstruatiecup

 • Meer tijd tussen verschonen: je cup kan wel 8 tot 12 uur mee voor je hem hoeft te verschonen.
 • Hergebruik: je kunt je cup ter plekke verschonen waardoor je niet hoeft te denken aan een extra cup, tampon of maandverband.
 • Duurzaam en goedkoper: je cup kan tot wel 5 jaar mee gaan, dit maakt het een goedkoper alternatief dan tampons en maandverband.
 • Niet meer doorlekken: doordat de cup vacuüm zuigt is de kans op doorlekken bij goede plaatsing nihil.

Nadelen Menstruatiecup

 • Plaatsen kan lastig zijn: het inbrengen van een cup gaat niet altijd over rozen.
 • Bloody mess: het legen van de cup kan een bloody mess opleveren, zeker wanneer je net iets te hard knijpt in de onderkant van de cup. Dit is thuis misschien niet zo’n probleem. Maar ik zie mezelf dit niet snel in een openbaar toilet doen.
 • Verwijderen kan lastig zijn: soms zit de cup aardig hoog (zeker in de ochtend) waardoor het vinden van het steeltje best lastig kan zijn. Ook het vacuüm verbreken vergt soms veel moeite of kan zelfs pijn doen.
 • Mogelijke fitting problemen: ieder lichaam is anders waardoor de cup niet bij iedereen lekker zit of in te brengen valt.
 • Vergt regelmatige schoonmaak: om een cup veilig te hergebruiken is regelmatig schoonmaken noodzakelijk. Denk aan regelmatig uitkoken en tussentijds afspoelen met (vaginale)zeep of speciale doekjes.

Waar koop je een menstruatiecup? En welke kies je?

Het gebruik van de menstruatiecup is in opkomst. Daarom kun je ze net als tampons en maandverband gewoon bij de drogist kopen. Ook verschillende supermarketen verkopen tegenwoordig cups. Koop je jouw cup liever niet in een fysieke winkel? Dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven te vinden op het internet.

Ik kan niet voor jou bepalen welke cup het beste bij jou aansluit. Omdat ieder lichaam anders is zijn er, net als tampons, verschillende soorten en maten beschikbaar. Zelf heb ik na lang zoeken gekozen voor het merk AllMatters (voorheen OrganiCup). De website met informatie trok mij onwijs aan even als de verpakking en het handige opbergzakje. Via de website kwam ik er achter dat zij drie maten hanteren: mini (voor tieners), maat a (voor die nog niet vaginaal bevallen zijn) en maat b (voor die al wel vaginaal bevallen zijn).

Nog niet helemaal overtuigd? De cup van AllMatters (OrganiCup) mag je 90 dagen gebruiken. Ben je niet tevreden? Dan sturen ze je met liefde een andere maat of betalen ze het aankoopbedrag terug!

Menstruatiecup: yay or nay?  

Ik zou hier een verhaal kunnen ophangen dat ik aan alles voelde dat het tijd werd om duurzamer door het leven te gaan en daarom een menstruatiecup niet kon uitblijven. Maar dan zou ik liegen. De reden om een cup te proberen had vooral te maken met geld. Want boy een hevige menstruatie ain’t cheap. Niet meer doorlekken zou ook een leuke en zeer welcoming bijkomstigheid zijn…

En hoewel ik met veel wantrouwen de cup probeerde zie ik het nu als dé oplossing die ik jaren geleden al had moeten hebben. Ja het inbrengen is lastig. Ja het verwijderen voelt soms als schat zoeken in je eigen body. En ja het schoonmaken is een bloody mess. Maar het feit dat ik éindelijk niet meer ieder uur naar het toilet hoef om te verschonen, luiers gewoon weer voor baby’s zijn en vuilniszakken weer in een prullenbak horen… Dat is voor mij alle moeite dubbel en dwars waard!

* Dit is geen betaalde samenwerking: ik verdien dus niets met dit artikel en ik heb de menstruatiecup zelf betaald. Mocht je n.a.v. mijn artikel nu óók een cup willen proberen of meer lezen over leven volgens je cyclus? Dan kun je via onderstaande linkjes er eentje bestellen. Op de link drukken kost je niets. Wanneer je via deze link over gaat tot aankoop krijg ik een klein percentage (affiliate).

2 Reacties

Ineke 24 januari 2023 - 19:49

Dank voor je eerlijke review. Na het bestellen van de cup dacht ik nu ga ik eens reviews lezen ?

Reageer
irisslabbekoorn 3 februari 2023 - 14:51

Ik herken deze volgorde, haha! Ik hoop dat de cup inmiddels bevalt 🙂

Reageer

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou