Hello, ladies! Oké, ik had dus nooit verwacht dit te tikken, maar let’s talk about die ene specifieke periode van maand. Je weet wel: de rode zee, de feestweek, de vloek van Eva. Of gewoon lekker simpel: je menstruatie periode. Ja, niet bepaald een sexy onderwerp dat je zomaar even aankaart op een verjaardag. Maar wanneer je als vrouw gemiddeld 6,25 jaar van je leven bloedend spendeert mag er best wat vaker over gepraat worden. Vind je ook niet? Daarom trap ik af met mijn persoonlijke verhaal over depressief door anticonceptie en leven volgens je cyclus. Lees je verder?
In dit artikel:
- Backstory: het maandelijkse feestje
- Depressief door anticonceptie?
- De oplossing: leven volgens je cyclus
- De 4 fases van je cyclus
- De kracht van leven volgens je cyclus
- Afsluiter: go with the flow
Het maandelijkse feestje
Oké, eerst een kleine backstory. Geen paniek: ik beloof het kort te houden. Ik was namelijk 13 toen ik de eerste rode vlekken in mijn onderbroek ontdekte. En stiekem was ik best ’n trots eindelijk een échte vrouw te zijn. Oh man, wat was kleine Iris naïef. Want toen na een jaar m’n cyclus steady aanwezig was vond ik er niets meer aan. Ik was die unlucky meid met een heftige menstruatie: een tampon hield het ’n uur vol, m’n bed overleefde de rode zee structureel nooit en de pijn was ondragelijk. De oplossing? Pijnstillers. En anticonceptie.
Eerlijk: het terugpakken van de controle met behulp van een klein pilletje voelde heerlijk. Voor even dan. Want na een tijdje hield de werking van de pil op. De sluizen gingen open. En de helse pijn terug van weggeweest. Fun. En nu? Omdat mijn cyclus voor veel ongemak zorgde zag de dokter niets in helemaal stoppen met anticonceptie. Dus volgde er een rits aan alternatieven: iedere denkbaar pilletje, de prikpil, het hormoonspiraaltje en een hormoonstaafje. Jup, als er een anticonceptiebingo zou bestaan had ik nu bijna volle kaart 😉Anywho, na jaren struggelen bleek het hormoonstaafje mijn laatste hormonale redmiddel. Je snapt: ik was vastbesloten om dit te laten werken. Niet dat je er zelf veel controle over hebt, maar goed wanhoop doet klaarblijkelijk gekke dingen met de mens… Het staafje wordt door een arts onder de huid van je bovenarm geplaatst en werkt zo’n 3 jaar. Met een beetje geluk behoor je tot de groep vrouwen die ook 3 jaar lang niet meer ongesteld wordt. Aldus de flyer. Sounds like heaven right?
Depressief door anticonceptie?
Het idee was ook zeker hemels. Zelfs zo hemels dat ik maanden alle bijwerkingen voor lief nam. Want hé, wat stelt een kop vol acne en een paar kilo meer op de heupen voor bij maandelijks helse pijn enbloederige bedoelingen? Precies. Weinig. Dus ik sukkelde lekker verder. En terwijl ik me mateloos irriteerde aan een kop vol pukkels (ik leek wel 16), had ik de grootste change niet gelijk door: serieuze moodswings en ernstige neerslachtigheid. Omdat ik wel vaker somber was deed ik dit af als ‘dit hoort vast bij m’n karakter’.
Maar goed je 24/7 somber voelen is niet vrij praktisch of werkbaar. Dus ging ik braaf naar therapie in de hoop snel weer happy te zijn. Hielp niet. Het voelde alsof een Dementor straight uit ’n Harry Potter boek was gevlogen om me te ontdoen van alle happiness in de wereld. Ik werd iedere dag een beetje panischer.Inmiddels had ik zelfs ’n lijstje gemaakt met mogelijke oorzaken en deze oorzaken ook behandeld met mogelijke oplossingen. Maar de neerslachtigheid bleef. Het enige dat ik nog niet had onderzocht? Het hormoonstaafje.
Maar depressief door anticonceptie – kan dat überhaupt wel? Volgens de meeste artsen en onderzoekers niet. Ze wuifde me dan ook allemaal weg. Maar gelukkig bestaat er anno 2021 een mooi medium genaamd ‘Het Internet’. Ik kwam er al snel achter dan 1 op de 10 vrouwen weldegelijke mentale klachten door anticonceptie ervaart. En dat die onschuldige dosis hormonen niet alleen werken in onze baarmoeder, maar óók op onze hersenen. Kort samengevat: je kunt zeker depressieve gevoelens van anticonceptie krijgen. En ik ben daar het levende bewijs van.
De oplossing: leven volgens je cyclus
Ja, die backstory bleek ietsjes groter dan vooraf gedacht. Maar goed, soms heb je een goede backstory nodig om (h)erkenning te creëren. Herkenning die ik miste toen ik worstelde met mijn fysieke en mentale reactie op anticonceptie. Want niet iedere vrouw komt rennend en lachend haar cyclus door en ook niet iedere vrouw heeft baat bij anticonceptie. Ik besloot daarom, alright na heel lang dubben, alle hormonale troep de prullenbak in te gooien. Leven volgens je cyclus werd m’n nieuwe mantra. Want wanneer je je cyclus kent en begrijpt kun je hem inzetten als power. En dit is waarom:
De 4 fases van je cyclus
Wanneer je gaat leven volgens je cyclus is het belangrijk om te weten wat je cyclus precies doet en inhoudt. Easier said than done. Ik kwam er namelijk vrij snel achter maar bar weinig van het vrouwelijke lichaam te weten. Ironisch aangezien ik al ruim 13 jaar aan gynaecoloog-hoppen doe. Afijn, gelukkig stond het internet vol met heldere taal. Zo is het handig om je menstruatie cyclus op te breken in 4 seizoenen: winter, lente, zomer en herfst. Ieder seizoen kent z’n eigen obstakels en krachten. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen waarvan dag 1 altijd start op de eerste dag van je menstruatie – de dag dat je bloed.
Let op: 28 dagen is het gemiddelde – korter of langer kan dus ook prima mogelijk zijn. Track daarom altijd je eigen cyclus in je agenda of via een speciale applicatie.
Fase 1: Winter (menstruatie) – dag 1 tot 5
Winter, aka je menstruatie, is coming. In deze fase werkt je lichaam onwijs hard om het bloed dat in je baarmoeder zit vrij te laten. Of je het wilt toegeven of niet: dit hele proces kost bakken met energie. Je lichaam geeft daarom verschillende seintjes als reminder om het even rustig aan te doen. Het is winter. De blaadjes vallen van de bomen. Alles stopt. De diertjes starten hun winterslaap. En dat is precies wat jij ook mag doen! Ook dat is easier said than done zeker wanneer je verplichtingen hebt zoals werk. Maar wanneer mogelijk: cancel je plannen, neem een warme douche en gun jezelf rust. Channel je inner Elsa en laat dingen die je dwars zitten veel mogelijk los. Dit zorgt voor een kickstart voor de rest van je cyclus. En eerlijk: dat wil je!Fase 2: Lente (pre-ovulatie) – dag 6 tot 11
Ken je dat gevoel dat na je menstruatie periode alles lichter lijkt? Welkom, het is lente! Dit is de periode waarin bloesem groeit en bloeit net als al je nieuwe creatieve ideeën. Je oestrogeen level schiet omhoog en ook je energie keert langzaam terug. Je voelt je in deze periode vaak gemotiveerder en meer optimistisch. Heb je altijd al iets willen starten? Dan is je innerlijke lente de perfecte tijd om nieuwsgierig te zijn en nieuwe dingen uit te proberen. De wereld ligt aan je voeten!
Fase 3: Zomer (ovulatie) – dag 12 tot 19
Hello summer. Goodbye Iris 1.0! Oké misschien wat overdreven, maar dit is voor mij de perfecte beschrijving van fase 3: zomer. Je oestrogeenlevel is namelijk aan het pieken, ofwel je bent aan het ovuleren. Alles in je zegt JA! Dit betekent dat je vaak over onwijs veel energie bezit, dingen voor elkaar krijgt en ook nog eens in een sociale bui bent. Gebruik deze periode dus om te shinen: sleep die nieuwe klant binnen, versla je personal record tijdens je run of host dat ene feestje. Push jezelf! Oh enne, je innerlijke zomer is óók de periode dat je meer kans maakt op een zwangerschap. Dus ben je in een lekkere flirtmood? Dat is je body speaking 😉
Fase 4: Herfst (pre-menstruatie) – dag 20 tot 28
Langzaam verkleuren de blaadjes: zomer verandert in herfst. Tijdens je herfst daalt je oestrogeengehalte en stijgt je progesteronniveau. Iedere vrouw reageert anders op het hormoon progesteron. Zo kun je in deze periode last hebben van pijnlijke borsten, hoofdpijn, vermoeidheid en neerslachtigheid. Maar het kan ook zomaar zijn dat jij precies niets merkt. Wat je ook ervaart: progesteron staat eigenlijk voor slowing down. Het is binge watching tijd! Gun jezelf dus ook echt die rust. Want richting je menstruatie wordt je steeds kritischer en gevoeliger, zeker wanneer je op een lege batterij teert. Gelukkig is deze periode niet alleen maar ellende: je innerlijke herfst is namelijk het perfecte moment om beslissingen te maken. Juist omdat je sneller geïrriteerd of weinig ruimte voor sh*t ervaart geeft je gut feeling duidelijker antwoord. Test het maar eens bij de McDonalds (of iets gezonder mag ook). Wedden dat je precies weet wat je wilt!
De kracht van leven volgens je cyclus
Oké, ik val gelijk met de deur in huis: leven volgens je cyclus doe je zónder anticonceptie. Ja, een pilstrip telt 21 pillen en biedt ruimte voor 7 dagen menstruatie. Op papier lijkt dit een perfecte cyclus van 28 dagen. Maar deze cyclus is niet natuurlijk. Het bloed dat je verliest is dan ook officieel geen menstruatie maar een onttrekkingsbloeding, een nagebootste menstruatie. De fases die je doormaakt wanneer je anticonceptie gebruikt zijn dus ook niet te vergelijken met de 4 fases die ik hier boven heb uitgelegd.
Wanneer je stopt met anticonceptie kan het even zoeken zijn naar jouw cyclus. Want hoelang duurt iedere fase? En wat zijn jouw obstakels en krachten per fase? Daarom is het handig om je bioritme te tracken in je agenda of via een applicatie. Zelf hou ik mijn cyclus bij in de health app van Apple. Het kostte mij best wat tijd and i’m still working on it: maar als je uiteindelijk inzicht hebt in je cyclus kun je je activiteiten en to-do’s vooruitplannen. Je weet namelijk precies in welke week je energie dipt door een aankomende winter. Maar ook wanneer je piekt in socialiteit door je innerlijke zomer! Dat is de kracht van leven volgens je cyclus. Je hebt zelf de touwtjes in handen zónder extra toegediende hormonen.
Go with the flow
Iedere maand worden we het opnieuw en dat gemiddeld zo’n 450 keer in ons leven: ongesteld. Het is part of being a female. Het hoort erbij – aldus menig persoon. Daarom wuiven we de impact van ongesteld zijn nog te vaak weg. Heb je een kwaaltje? Ga maar aan de pil. Komt de Rode Zee je eventjes niet uit? Dan slik je toch gewoon een maandje (of 5) door… Zelf heb ik 13 jaar lang op aanraden van vele artsen geknutseld aan mijn cyclus; blijven finetunen tot het bij mijn levensstijlaansloot. Dat finetunen leidde uiteindelijk naar 7 jaar lang niet bloeden. Mega fijn! Het leverde me alleen wel een depressie op…
Nee, ik ga je nu niet wijsmaken direct je pil te door de gootsteen te moeten spoelen. Zou na 13 jaar trouw gebruik ook best ’n beetje hypocriet zijn vind je ook niet 😉 Anywho, misschien is anticonceptie voor jou wel dé oplossing. We zijn namelijk allemaal anders. Dat is helemaal oké. Maar weet dat je vrouwelijke cyclus naast onpraktisch óók kan dienen als onwijze oer power. Zolang je er maar voor openstaat haar te leren kennen en te begrijpen. Is leven volgens je cyclus altijd leuk? Nee. Is het altijd makkelijk? Hell no. Maar het resultaat aka Iris 2.0 is het voor mij meer dan waard. Eindelijk niet meer depressief door anticonceptie!
Leestip: Meer weten over leven volgens je cyclus en hormonen in je voordeel gebruiken? Lees dan zeker het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill!
1 Reageer
Helaas slaat mijn lichaam de lente meestal over of hij duurt slechts een dag, soms 2