5 selfcare cadeaus voor een gelukkigere jij in 2023

door irisslabbekoorn
5 selfcare cadeaus voor een gelukkigere jij in 2023

Zeg Iris, wat een afgezaagde titel. Jup, I know but bear with me. Want hoewel ik in 2021 een artikel schreef over hoe selfcare meer is dan een wijntje in bad, spaday met de meiden of een enkeltje naar de Bahama’s, zijn er wel degelijk manieren en spullen om het gevoel van selfcare te stimuleren. Gelukkig maar, want soms heb ook ik wel ‘ns een extra stimulans nodig om wat beter voor mezelf te zorgen. Dit zijn daarom de 5 beste selfcare cadeaus voor een gelukkigere jij in 2023. En ja, ieder cadeau past bij één van de 5 soorten selfcare uit dat vorige artikel. Ik ben en blijf tenslotte wel Iris 😉

Wat was self-care ook alweer?

Oké, voor ik je ga overspoelen met een lijstje nietszeggende artikelen even een korte recap wat selfcare ook alweer precies inhoudt. Want met inmiddels 70,6 miljoen #selfcare berichten op Instagram (dat zijn er 17,2 miljoen meer dan in 2021) lijkt het nog steeds te draaien om blauwe stranden, fancy cocktails in een club en komkommerschijfjes op je ogen terwijl je wordt gemasseerd in de spa. En don’t get me wrong, dat klinkt allemaal nog steeds fantastisch. Maar échte selfcare is het niet. Althans, niet voor lang.

Wat het dan wel is? Selfcare staat voor het zorgen voor jezelf. Joh, vrij logisch. Het is zelfs de letterlijke vertaling. Maar het gaat verder dan dat: het draait namelijk om het blijvend zorgen voor jezelf. Hoe? Door regelmatig bij jezelf in te checken om te kijken waar je bent en wat je op dat moment nodig hebt. Je geeft prioriteit aan je fysieke en mentale gezondheid en de relatie met jezelf. Plus je doet moeite om die relatie te onderhouden. Dat hele ‘onderhouden van’ ziet er voor iedereen anders uit. Zo is selfcare voor de één iedere dag een rondje wandelen. Terwijl de ander liever iedere dag een journal bijhoudt.

Waarom selfcare cadeau’s?

Het bijhouden van een gezonde relatie met mijzelf vind ik onwijs lastig. Mijn hoofd stroomt vaak over met ideeën maar, zeker sinds ik moeder ben, ervaar ik te weinig tijd om met al deze ideeën iets te doen. Ik ren mezelf vaker voorbij dan me lief is en dat merk ik aan alles. Daarom ben ik afgelopen maand opnieuw een therapietraject aangegaan. Want uiteindelijk is dat voor mij de ultieme vorm van selfcare. Ik merk gelijk verschil. De brandstof was eventjes op maar inmiddels tuft m’n autootje weer lekker vooruit. Samen met m’n therapeut nam ik de 5 soorten selfcare, waar ik eerder over schreef, onder de loep en koppelde we passende hulpmiddelen aan iedere categorie. Een soort ‘treat yo self’ moment die wel écht iets toevoegt, of het makkelijker maakt om blijvend voor jezelf zorgen. En dat brengt me weer terug bij dit lijstje. Want dit zijn 5 selfcare cadeaus die bij die 5 soorten selfcare passen.

5 selfcare cadeaus die passen bij de 5 soorten selfcare

Nee, selfcare is niet selfish. En het jezelf makkelijker maken is ook niet overdreven. Misschien typ ik dit als reminder aan en naar mijzelf. Want iets voor mezelf kopen voelt toch altijd nog ietwat vreemd. Alsof ik éérst iets moet presteren alvorens ik mijzelf hiervoor mag belonen. Het was daarom een goede test om te kijken welke items mij konden helpen bij ieder type selfcare en het mezelf ook daadwerkelijk te gunnen. Maar het is gelukt! En dit zijn de cadeautjes:

1.    Sterrenlamp (fysieke selfcare)

First things first: fysieke selfcare staat voor het lichaam en hoe jij voor jouw lichaam zorgt. Denk aan blijvende beweging, de juiste voeding, genoeg drinken en voldoende slaap. Ik hoor je denken ‘hoe de fuck kan een sterrenlamp bijdragen aan fysieke selfcare?’. Snap ik. Natuurlijk had ik hier nu ook een yogamat, sportsetje of waterfles kunnen promoten. Maar dat voelde als een open deur intrappen. Plus ik hou niet zo van sporten dus dan zou ik jokken. Waar ik wél van hou is slapen. Iets wat al jaren een ware struggle is. Vrij ironisch voor iemand met het chronisch vermoeidheid syndroom maar goed, mijn hoofd stopt nooit met denken. Een soort constante trein die maar blijft door denderen. Een rustig slaapritueel is nodig om m’n mind al wat af te laten zwakken vóór ik een echte slaappoging waag. Dit betekent: tijdig naar bed gaan, luisteren naar een luisterboekkie en turen naar bewegende kleurtjes op het plafond. Instant rust. En m’n slaap is sinds dit ritueel stukken beter!

Mijn favoriet: Sterren Projector

2.   Journal (emotionele selfcare)

Bij emotionele selfcare draait het om in meer harmonie met je emoties te zijn. Dit houdt in dat je je emoties toelaat en leert voelen wat een emotie nu precies met je doet. Een lastige, en omdat ik vrij goed ben ik deze overslaan ga ik inmiddels ook wekelijks naar een psycholoog. Maar omdat ik niet iedere dag psycholoog tot m’n beschikking heb moet ik ook zelf aan de slag kunnen met mijn emotionele triggers. Daarom schrijf ik inmiddels iedere dag in een journal. In dit boekje beantwoord ik iedere dag dezelfde 5 vragen waardoor ik heel helder krijg hoe ik omga met bepaalde emoties en gevoelens. Nu kan ik je een preset journal aansmeren onder het motto ‘ziet er mooi uit’, maar voor mij werkte er eigenlijk geen een. Inmiddels schrijf ik al 2 jaar in een leuk (vrij basic) notitieboekje van de HEMA waarin ik zelf mijn 5 vragen opschrijf en beantwoord. Zoek vooral naar wat bij jou past!

3.   Affirmatiekaarten (spirituele selfcare)

Ok niet afhaken bij het woordje spirituele selfcare. Het is namelijk net zo spiritueel als jij het zelf maakt! Deze vorm van selfcare draait niet om jouw religie of geloof, maar om zelfreflectie en het in contact komen met je eigen values. Dit kun je doen door, net als bij emotionele selfcare, een journal bij te houden of een meditatiesessie te volgen. Maar het kan óók met behulp van affirmatiekaarten, intentiekaarten, tarotkaarten of orakelkaarten. Zelf trek ik na mijn dagelijkse journalsessie altijd één tarot, orakel of intentiekaartje voor die dag. En wanneer ik heel wanhopig ben trek ik, no shame, een kaartje uit ieder deck in de hoop op een zieke breakthrough.

Ik klop op de kaarten, blaas er overheen om ze te ‘reinigen’, sluit m’n ogen en vraag ‘het universum’ welke boodschap ik vandaag mag ontvangen. Daarna schud ik het deck tot er één (soms 2) kaartje uit komt rollen. De boodschap is soms direct spot on. Soms moet ik het even laten bezinken. Maar hoe dan ook: het zet je altijd aan het denken. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar m’n tarot deck, maar mocht je hier nieuw mee zijn of niet zo veel met ‘het zweverige’ hebben raad ik je intentiekaarten aan. Je kunt altijd nog decks toevoegen (pas op het werkt verslavend haha).

Mijn favoriet: Light Seer’s Tarot Deck

4.   Boeken (mentale selfcare)

Mentale selfcare wordt ook wel intellectuele selfcare genoemd. Het staat voor het vinden van balans tussen het stimuleren van je mind en het geven van een break aan je mind. Snap je het nog? In Jip-en-Janneke taal: jezelf uitdagen om daarna voldoende rust nemen en weer op te laden. Dat uitdagen kun je bijvoorbeeld doen middels een taalcursus of een moeilijke puzzel. En weer opladen? Dat kan door verschillende genre boeken te lezen.  Ik gaf mezelf constant boeken cadeau. Je zult nu denken good for you. Maar die boeken? Dat waren allemaal non-fictie boeken met zieke levenslessen. Ik was dus tijdens een zogenaamd ‘rust’ moment alsnog m’n hoofd aan het over stimuleren.

Toen m’n psycholoog voorstelde om eens ander genre te pakken stribbelde alles in mij tegen. Want zomaar lezen? Dat is totaal niet ‘nuttig’. Funny, ik had mezelf dus voorgehouden dat m’n leesmomentjes diende als pure ontspanning. Maar zodra ik moest overstappen naar een boek zónder zieke levensles kreeg ik het opeens warm… Het zelf lezen lukt nog niet helemaal zoals gehoopt. Maar inmiddels knalt er iedere avond weer een hoofdstukje door de speakers tijdens ons bedtime ritual (met die sterrenlamp ja ;)) En eerlijk: ik had mezelf verliezen in een fantasiewereld oprecht gemist.

Mijn favoriet: Wheel of Time reeks

5.    Spelletjes (sociale selfcare)

Last but not least: sociale selfcare. Ik gok dat deze vorm van selfcare weinig uitleg nodig heeft, maar toch nog even beknopt: sociale selfcare staat voor het ervaren van verbinding met like minded people. Zelf ben ik een rasechte introvert, maar tóch heb ook ik regelmatig interactie met andere mensen nodig om nog enigszins het leven als leuk te ervaren. Dus plan ik regelmatig koffieafspraken of een spelletjesavond met vrienden. En wanneer ik geen zin heb in onwijs veel mensen? Dan speel ik gewoon een bordspelletje met mijn wederhelft Thomas. Hier maken we dan ook expres voldoende tijd voor vrij. Want ondanks het feit dat hij in hetzelfde huis woont is iets samen ondernemen óók een vorm van sociale selfcare. Onze kast puilt inmiddels uit (diehard 999 games fans). Maar dit zijn onze favorieten!

Onze favorieten in de kast

5 selfcare cadeaus voor een gelukkigere jij in 2023

Toegegeven: de titel van dit artikel was een beetje cheesy. Alsof ik dit artikel puur heb geschreven om te scoren op Google en om via affiliate easy money te verdienen. Toch hoop ik dat, met inmiddels 1600 woorden op de teller, ik je heb laten zien dat suggestieartikelen óók leerzaam en helpend kunnen zijn. Scoren op Google is leuk. En een zakcentje verdienen wellicht nog leuker. Maar at the end of the day is het mijn doel om je te laten zien wat selfcare precies betekent en welke middelen daar eventueel een extra handje bij kunnen helpen. Want dat verdien jij! 

* Final note: voor het schrijven van dit artikel krijg ik geen geld. Wel vind je affiliatelinkjes met suggesties verwerkt in de tekst. Wanneer je op zo’n linkje klikt en het product koopt ontvang ik een fee van de verkoper. Máár kost jou niets extra’s.

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou