Hoe bewaak je je mental health tijdens deze corona pandemie? – 5 manieren hoe ik het aanpak

door irisslabbekoorn
Mental-Health-Corona-1

Oké, ik trap gelijk af met een honest confession – als rasechte introvert vond ik Corona in het begin stiekem best een beetje heel erg fijn. In één klap vielen alle verplichtingen weg. Ik hoefde geen smoesjes meer te verzinnen om sociale activiteiten te ontlopen. Het was éindelijk toegestaan om, zonder oordeel van anderen, lekker naar binnen te keren. En man, wat een rust ervaarde ik. Rust om eindelijk dingen op te pakken waar ik nooit voldoende tijd voor nam. Waaronder het op orde krijgen van m’n mental health

Dus ik ging netjes naar therapie en deed alleen nog maar dingen die goed voelde. En het werkte! Ik durf zelfs te zeggen dat het in oktober, op z’n Brabants, keigoed met me ging. Maar toen kwam de tweede lockdown. En die viel zelfs voor deze rasechte introvert zwaar. Ik ergerde me aan alles en iedereen, voelde me trapped in m’n eigen huis én ik miste de sociale activiteiten. Ja, diezelfde activiteiten die ik eerst maar al te graag vermeed. Ironically zorgde corona dus voor een hoge piek gevolgd door een diep dal in mijn mentale gezondheid. Ik was weer terug bij af.

Mental Health & Corona: 5 manieren om je mentale gezondheid te bewaken

Het duurde even voor het oké voelde om hardop te zeggen dat ik het leven als zwaar ervaarde. Want ja, op papier word ik niet zo hard getroffen door deze tweede lockdown. Ik behoor met mijn 28 jaar niet meer tot de studerende jongeren. Ik kan werken. Ik kan financieel rondkomen. Ik woon samen met een leuke vent. Maar toen kwam het besef dat je geen appels met peren kunt vergelijken. Dat iedereen deze uitzonderlijke situatie op zijn of haar manier ervaart. En door dit te erkennen ontstond er éindelijk ruimte om weer te zoeken naar lichtpuntjes.

Nee, het lukt me nog steeds altijd om alles positief in te zien. Nee, het lukt me nog steeds niet altijd om niet in die vergelijkingmodus te schieten. Wat me wél lukt is om iedere dag minimaal één lichtpuntje te ervaren. Het maakt niet uit hoe groot dat lichtpuntje is. Zo is soms dat lichtpuntje een flinke wandeling in het bos. En soms is dat lichtpuntje onder een kleedje een film kijken met heel veel lekker ruikende kaarsjes aan. Beide dragen ze bij aan mijn manier van omgaan met de situatie. En omdat ik weet dat ik niet alleen ben met deze struggles deel ik graag mijn manieren met jou.

Wellicht ervaar je ze als open deuren, maar bear with me. Want soms heb je stiekem even een reminder nodig voor je zelf écht toe gaat passen 😉

Manier 1: Kies voor structuur in je dagen

Ik geloof heilig in het this-too-shall-pass motto, maar eerlijk is eerlijk: corona zal ons nog wel even zoet houden. Voor mij is het daarom onwijs belangrijk (en helpful) om enige vorm van routine en structuur in m’n dagen te fietsen. Zeker omdat ons huis op dit moment fungeert als thuiskantoor, sportschool, bioscoop, restaurant, spa en hotel. Daarom sta ik op gezette tijden op, hou ik voldoende pauze, loop ik iedere dag minimaal 5k stappen en sluit ik de dag af met iets dat niet werk óf virus gerelateerd is. Soms is dat goede film of serie, maar nog vaker is dat een leuk bordspel. Het effect? Ik kom vaker dan ooit buiten. Beweeg meer dan ooit tevoren. En ik geniet vaker van schermloze momentjes. Deze combi heeft zo’n positieve impact op m’n leven dat ik dit er probeer in te houden, ook ná corona 😉

Manier 2: Hou een braindump

Sinds dit jaar start ik mijn dag met een heuse ‘braindump’. Ik schrijf al mijn gevoelens – ja óók de minder leuke gevoelens – in een schriftje tot ik meer rust in m’n hoofd en lichaam voel ontstaan. Dat is voor deze overdenker een big win, want normaal blijf ik liever in m’n hoofd rondspoken. Maar man, je gevoelens op schrijven zorgt ervoor dat je ze erkent en ook weer sneller los kunt laten.

Zo wis ik gevoelens die me niet meer dienen, of ideeën waar ik precies niets mee kan na afloop uit. Het fysiek wissen (lichamelijke beweging) van deze gedachtes of gevoelens zorgt ervoor dat ik het ook écht los kan laten. Na jaren is m’n hoofd éindelijk minder vol! En als je dan toch al bezig bent met je schriftje, schrijf dan ook gelijk eens op wat er allemaal wél goed gaat. Op deze manier heb je altijd een reminder bij de hand dat echt niet alles slecht is. Dit lijstje heb ik stiekem vaak halverwege de dag even nodig als oppepper 😉

Manier 3: Zorg voor je lichaam  

Misschien voelt dit voor jou als vanzelfsprekend, maar dat hele zorgen-voor-je-lichaam stond eigenlijk nooit echt hoog op mijn prioriteitenlijstje. Want ja, m’n lichaam deed toch precies nooit wat ik wilde. Dus who cares? Ja ik ging wel wekelijks naar de sportschool, maar niet per se met heel veel zin of motivatie. En toen kwam de lockdown en moesten de sportscholen dicht. Binnen twee weken zat ik lichamelijk helemaal vast. Ik was het waggelende voorbeeld van een stijve hark zijn.

Die wekelijkse sportschool -en saunasessie hadden toch meer positieve impact dan ik altijd dacht. Dus om zowel fysiek als mentaal een beetje de dag door te komen moest ik eraan gaan geloven: meer slaap, meer gezonde voeding, meer bewegen. Inmiddels slaap ik minimaal 8 uur, eet ik weinig junkfood en loop ik ruim 5000 stappen per dag. En eerlijk? Ik heb me nog nooit fitter gevoeld… Dus ook al is het verleidelijk om in deze pandemie op de bank te liggen en hele potten Ben & Jerry’s weg te scheppen: zorg goed voor je lichaam. Want een goed lichaam brengt je verder, ook mentaal!

Manier 4: Skip het nieuws   

In het begin volgde ik letterlijk ieder denkbare lifeblog over corona en zat ik iedere persconferentie netjes aan de buis gekluisterd. Inmiddels ben ik erachter dat dit voor mij (waarschijnlijk voor iedereen) averechts werkt. Ik nam alle sorrow and sadness van het nieuws over en uiteindelijk was ik niets meer dan een hoopje ellende dat het liefst alle wereldproblemen wilde oplossen. News flash: dat kan niet. Het enige wat wij kunnen doen is goed voor onszelf en onze naasten zorgen. En daar hoef je niet per se het nieuws voor te kijken.

Dus ik skipte steeds vaker het nieuws. En inmiddels loop ik tijdens geplande persconferenties een rondje zodat ik niet in verleiding kom de tv aan te zetten. Wil ik toch weten wat de nieuwe maatregelen inhouden? Dan zoek ik zélf naar de bulletpoints van die sessie. Want de meeste news outlets verpakken het toch altijd nét wat negatiever dan het daadwerkelijk is. Ook geef ik steeds vaker in gesprekken aan niet te willen praten over het nieuws. Niet omdat ik m’n kop in het zand steek of corona ontken. Wel omdat ik mezelf graag van informatie voorzie op mijn eigen manier. En dat voelt als een hele verademing!

Manier 5: Heel veel selfcare      

Wij mensen houden altijd graag de touwtjes in eigen handen. Althans, ik wel. Ik ben een controlfreak en ga goed op het uitstippelen van dingen. Maar dit jaar heeft me laten inzien dat je precies niets kunt plannen of uitstippelen. En dat die grootse plannen eigenlijk ook niets voorstellen wanneer je jezelf mentaal niet goed voelt. Daarom werd mijn grootste plan het inlassen van heel veel selfcare.

Wat die selfcare inhoudt? Het accepteren van slechtere dagen. Zo dram ik niet meer door als iets niet lukt, maar geef ik mezelf toestemming om lekker te Netflixen. Maar ook het met aandacht lakken van m’n nagels, lange douchesessies met geurkaarsjes, of het luisteren naar luisterenboeken voor het slapen gaan valt voor mij onder selfcare. Het klinkt allemaal doodnormaal, maar voor corona gaf ik mezelf hier nooit toestemming voor. En dat terwijl het zo veel positieve invloed heeft!  

Mental Health & Corona: selfcare is essentieel 

Oké deze 5 manieren om je mental health tijdens deze corona pandemie te bewaken zijn uiteraard allesbehalve baanbrekend of nieuw. Want hallo, waarom zou ik het wiel opnieuw uitvinden als dat niet nodig is. Maar ondanks de ‘open deuren’ merk ik dat we ze nog te weinig toepassen in ons dagelijks leven.

Daarom hoop ik dat je deze manieren ziet als een reminder dat je niet naar het nieuws hoeft te kijken, dat je voor jezelf mag zorgen en vooral dat je mag erkennen wat je voelt. Er is geen goed of fout. Want ik ben ik en jij bent jij. We mogen allemaal voelen wat we voelen. En voel je je een keer down? Zoek dan naar kleine lichtpuntjes, of praat over. Je bent namelijk nooit écht alleen.

Heb je niemand om mee te praten maar zou je wel graag je ei kwijt willen? Mijn inbox staat altijd voor je open!

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou