Solliciteren met een beperking

door irisslabbekoorn
Sollicteren met een beperking

Laat ik gelijk beginnen met een bold statement: opvallen tussen de grijze massa van stoffige sollicitatiebrieven en wollige cv’s is niet per definitie moeilijk. Voeg een leuke video toe, werk met kleurtjes en voilà: je springt er zo uit. Jezelf écht onderscheiden van de massa is daarentegen hele andere koek. Zeker wanneer je, net als ik, een werkzoekende met een beperking bent. Dus solliciteren met een beperking, hoe pak je dat aan?

Verder in het artikel vind je 5 tips die mij helpen bij het solliciteren met een beperking.

Ondanks mijn chronische ziekte (fibromyalgie en het Chronisch Vermoeidheid Syndroom) heb ik altijd de drive gehad om bezig te zijn. Dus besloot ik te studeren, een papiertje te bemachtigen en snel de arbeidsmarkt te betreden. Maar dat bleek van een koude kermis thuiskomen. Want zelfs met een bachelordiploma én werkervaring kwam ik nergens binnen. News flash: bedrijven staan niet echt te springen om meisjes met rugzakjes en een vinkje in het doelgroepregister.

“Solliciteren met een beperking voelde als constant 1-0 achter staan.”

Mijn sollicitatie ervaringen

Ik ga niet liegen: solliciteren met een beperking voelde als constant 1-0 achter staan. Op gesprek komen mocht ik vrijwel altijd (zie je dat opvallen niet persé moeilijk is), maar daarna liep ik al snel vast in het proces. Want waarom wilde zo’n jonge meid ‘maar’ maximaal 24 uur werken? Was ik misschien al toe aan kinderen (joe vragen we dit ook aan mannen?)? Of had ik stiekem een dubbele agenda? Dit klinkt misschien overdreven, maar deze vragen zijn met regelmaat naar m’n hoofd geslingerd.

Omdat ik van transparantie en open kaart spelen hou, en mijn chronische ziekte juist als mijn kracht beschouw (lees: killer motivatie en discipline), vertelde ik vaak in het eerste of tweede gesprek de reden van mijn parttime wens. En hoewel iedereen deze eerlijkheid altijd lijkt te waarderen, resulteert het (tot nu toe) ook precies altijd in een afwijzing…

5 tips tijdens het solliciteren met een beperking

Die afwijzingen was ik na een tijdje wel zat (understatement van de eeuw). Dus besloot ik hef in eigen hand te nemen en een copywriting bedrijf op te zetten. Uitdagend en leuk, maar toch mist er iets. Collega’s bijvoorbeeld. Na drie leuke freelance jaren voelt het als tijd om opnieuw een poging te wagen. En om dit keer niet wéér in dezelfde valkuilen te stappen, besloot ik wat tips op een rijtje te zetten. Als soort spieklijstje voor mezelf en als hulpmiddel voor jou. Want je bent meer dan je beperking (hoor je dat Iris?!). 

Tip 1: Val op tussen de massa

In slechte tijden (corona, iemand?) krijgt één functie soms wel honderden brieven. Opvallen tussen de massa is daarom een échte must. Zorg altijd voor een up-to-date cv in een leuk jasje, dit kan makkelijk en gratis in het programma Canva. Oh enne, je beperking hoef je écht niet op je cv te benoemen (of in je brief). Is je cv klaar? Dan is het tijd voor een killer motivatie.

Stop met het schrijven van kant-en-klare brieven die je naar ieder bedrijf stuurt. Persoonlijkheid wint namelijk altijd. En ook precies niemand zit te wachten op wat jíj allemaal hebt gedaan op de kleuterschool. Benoem liever welke eigenschappen jij meebrengt en waarom jij het huidige team goed aanvult. Extra bonuspunten wanneer je dit in een leuk filmpje stopt, dan val je pas écht op.

Tip 2: Weet waar je solliciteert

Oké, stiekem is deze tip een mega reminder voor mezelf. Doordat ik International Media and Entertainment heb gestudeerd zijn de meeste functies in dit vakgebied onwijs commercieel. Nadruk op onwijs. Dit houdt in dat parttime functies nauwelijks tot niet bestaan. Ik weet het allemaal wel, maar toch presteer ik het iedere keer weer om te solliciteren op commerciële functies. Weet dus altijd waar je solliciteert. Onderzoek vooraf naar de werkethiek van het bedrijf en beoordeel eerlijk of dit bij jou past. Trust me: dit voorkomt een hoop teleurstelling achteraf 😉

Tip 3: Speel open kaart

Na dagen zenuwachtig je mailbox refreshen komt éindelijk het verlossende woord: je mag op gesprek komen! Dit is altijd een yes en shit momentje tegelijk. Want ga je tijdens het eerste (of tweede) gesprek vertellen dat je een beperking hebt? Goed om te weten is dat je dit niet verplicht bent. Mits je beperking je werkzaamheden belemmert. Mijn advies? Vertel het áltijd. Nee, dit hoeft echt niet gelijk in de eerste vijf minuten. Zelfs niet in het eerste gesprek wanneer dit niet goed voelt. Maar vroeg of laat komt het toch wel uit. En wanneer je er zelf over begint hou jij de teugels in handen.

Tip 4: Kijk naar wat je wél kunt

Doordat je zelf hebt besloten open kaart te spelen kun je een positieve draai geven aan jouw beperkingen tijdens het gesprek. Zelf start ik met de moeilijkheden die mijn beperking soms meebrengt, zoals niet het fulltime kunnen werken. Daarna spin ik het naar wat ik juist wél kan. Want eerlijk, door mijn chronische ziekte beschik ik over een flinke dosis motivatie en discipline waar je u tegen zegt. Een eigenschap die op de werkvloer áltijd wordt gewaardeerd. Dit zorgt vaak voor leuke gesprekken en het hardop benoemen van dingen die ik wél kan, geven me ook nog eens een vette oppepper. Ik zeg win-win!

Tip 5: Geloof in jezelf

Word je uiteindelijk toch afgewezen? Dat is shit. Maar laat je hier niet door uit het veld slaan. Natuurlijk mag je even balen. Even boos en verdrietig zijn. Zolang je daarna maar weer terug op het zadel springt. Want ook al voelt solliciteren met een beperking soms als een gebed zonder eind, het is écht niet onmogelijk om een leuke baan te vinden. Geloof in jezelf, er is maar één iemand zoals jij en dat is jouw super power. Misschien was dit was stiekem ook gelijk een oppepper aan mezelf.

Je beperking omzetten in je kracht

Zo’n drieënhalf jaar geleden ontving ik mijn bachelor en pas nú voel ik me mentaal sterk genoeg om de zoektocht naar een passende baan aan te gaan. Bedrijven staan misschien niet te springen om medewerkers met een beperking of handicap. Maar ik zie nu in dat ik een beperking héb en geen beperking bén, én dat ik onwijs veel kan betekenen voor een bedrijf. Het juiste bedrijf heb ik nog niet gevonden. Maar ik blijf zoeken. Want anything is possible if you just believe (ik quote gewoon even A Cinderella Story).

Heb jij nog tips voor het solliciteren met een arbeidsbeperking? Wil je jouw (werk)verhaal delen? Of heb jij juist een onwijs leuke baan gevonden ondanks je beperking? Laat het me dan vooral weten!

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou