Een huis kopen met uitkering en studieschuld – 4 tips hoe wij hebben aangepakt

door irisslabbekoorn
Huis kopen met uitkering en studieschuld

Small town girl vlucht naar the big city, om uiteindelijk tócht weer terug te keren naar haar kneuterige geboorteplaats. Jep, dit verhaal zou zo een slechte Hallmark film kunnen zijn. Is het niet, dit verhaal is mijn leven. Want 8 jaar geleden pakte ik m’n spullen en ontvluchtte ik het ons kent ons gehucht. Ik snakte naar anonimiteit en vernieuwing. Dat lukte aardig in zowel Breda als Amsterdam. Hell, ik vond zelfs de liefde van m’n leven. Maar toen kwam Corona, en de sterke behoefte naar meer ruimte. Het werd tijd om een grotemensenwoning te kopen.

Eerlijk is eerlijk, de odds waren niet bepaald in onze favor. Want met een uitkering, twee studieschulden en een vrij skere bankrekening is een huis kopen niet per se makkelijk. Helemaal niet in de huidige huizenmarkt. Maar goed, met z’n tweeën wonen op 65m2, met maar één extra werkkamer, tussen de oudjes kwam ook snel onze neus uit. Dus in plaats van kijken naar wat niet kan besloten we uit te zoeken wat wél mogelijk was. En hoe onmogelijk onze quest op papier ook leek, een huis kopen met uitkering en studieschuld is zeker niet onmogelijk! Daarom deel ik graag m’n tips met je, want iedereen verdient een eigen plekkie. 

Een huis kopen met uitkering en studieschuld: 4 persoonlijke tips

1.  Informatie is key

Er wordt vaak gedaan alsof het kopen van een huis hetzelfde is als het afrekenen van ’n pakkie boter in de supermarkt. Newsflash dat is het niet. Een huis koop je (hopelijk) met de intentie om er een tijdje te vertoeven. Het is daarom onwijs belangrijk dat je, vóór je in de huizentrein stapt, beseft waar je aan begint. De juiste mindset en de juiste informatie is key. Zo speurde ik vooraf heel het internet af naar bruikbare informatie, en vulde ik ongeveer elke denkbaar hypotheekberekentool in. Na wat detective werk kwam ik erachter dat we zelfs met uitkering en studieschulden best een fatsoenlijke hypotheek konden krijgen.

De volgende stap was dan ook een gesprek met een hypotheekverstrekker. De meeste bieden gratis adviesgesprekken aan, maak daar ook echt gebruik van en ga er ook liever meer af zodat je een goede indicatie krijgt welke verstrekker bij jouw situatie past. Omdat banken niet per se onpartijdig zijn is het slim om na deze info overload ook nog in gesprek te gaan met mensen om je heen. Vraag eens brutaal rond hoe anderen het hebben geregeld. Hier hebben wij het meeste van geleerd. Note: pas wél op voor ongevraagd advies van oma – het leven is niet meer hetzelfde als vroeger 😉

2. Zet de feiten op een rijtje

Nu je alle nodige informatie hebt verzameld is het handig om alles eens overzichtelijk op een rijtje te zetten.

  • Hoeveel kun je lenen?
  • Is eigen geld inleggen een optie?
  • Wat zijn de eisen die je stelt aan een huis?
  • Waar wil je wonen?
  • Is wat je ingedachte hebt mogelijk, of moet je concessies maken?

Door onze studieschuld konden we beduidend minder lenen. Maar hé, het feit dat we iets konden lenen was eigenlijk al meer dan vooraf gehoopt. Alleen met een maximale hypotheek van €287.500 zat een leuk huis in Breda er niet in. Tenzij we onze studieschulden t.w.v. €25.000 versneld zouden aflossen, wat voor ons géén optie was. Of voor een klushuis zouden gaan. Maar met twee linkerhanden en een chronische ziekte is een likkie verf voor mij wel weer voldoende klus. Onze concessie was dus de zoektocht verplaatsen naar de Hoeksche Waard. Het gehucht waar ik geboren en getogen ben.

3. Ga oriënteren 

Je weet wat je kunt lenen, en je weet ongeveer waar je droomhuis aan moet voldoen. Nu is het tijd om te gaan oriënteren. Zo kon ik me uren verliezen in het afstruinen van Funda. Maar helaas halen de meeste huizen Funda niet eens, en was het aanbod altijd een beetje karig. Daarom volgde ik ongeveer iedere makelaar in de Hoeksche Waard op Facebook. En schreeuwde ik van de daken op sociale media op zoek te zijn naar een huis. Op deze manier konden we toch hier en daar wat huizen bezichtigen vóór dat de wachtlijsten weer volzaten.

Online ben ik zeker 10 keer verliefd geworden op een huis. De beschrijving en foto’s waren zo on point dat ik mezelf er al wonend met kat en kinderen in fantaseerde. Ik kon de nacht voor de bezichtiging dan ook nauwelijks slapen, want dít zou ons huis worden. Een gevoel wat meestal als sneeuw voor de zon verdween zodra ik de drempel overstapte. Want man, foto’s zijn echt precies niet te vergelijk met de werkelijkheid. We hebben daarom ook meerdere bezichtigingen nodig gehad om precies te weten waar ons huis minimaal aan moest voldoen.

4. Blijf positief  

Oké, deze is misschien een beetje abstract. Maar oprecht een positieve mindset is alles. Wij zijn namelijk 9 maanden bezig geweest met het vinden van een simpel rijtjeshuis in een klein dorp. Klinkt makkelijk. Was het niet. En in deze 9 maanden hebben we echt van alles meegemaakt, van een aankoopcontract zonder een officieel bod te hebben gedaan tot meermaals naast de pot pissen voor überhaupt een bezichtiging. Ook zijn we meerdere malen verliefd geworden op een huis, maar werden we met duizenden euro’s overboden of door middel van vieze spelletjes tegen elkaar uitgespeeld.  

We hebben gelachen, gehuild, onze nagels kapotgebeten, de handdoek in de ring gegooid en daarna toch snel weer opgepakt. Het kopen van een huis brengt heel veel emoties mee en er komen momenten dat de moed je in de schoen zinkt. Zo waren er momenten dat ik een bank wilde beroven om onze studieschulden af te lossen. En er waren momenten dat ik een fulltimebaan zocht om van die uitkering af te komen. Maar zelfs zonder bankoverval, met uitkering én studieschuld is het ons gelukt. In mijn hoofd kwam ons huis letterlijk uit de lucht vallen. Maar in werkelijkheid hebben we er keihard voor geknokt.

Een huis kopen met uitkering en studieschuld is niet onmogelijk

Huizen kopen schijnt leuk te zijn. Althans zo doet iedereen. Heel eerlijk? Ik vond er oprecht geen drol aan. Want het kopen van een huis, met of zonder uitkering en studieschuld, is een pittige mentale reis waar niemand je eigenlijk écht op voorbereid. Maar hoe verleidelijk opgeven wanneer alles tegenzit soms ook lijkt, don’t! In the end wint de aanhouder altijd, en wij zijn daar het bewijs van.

Want dit stadse meisje keert na 8 jaar weer terug naar de uitgestrekte polder. We maakte van onze droom werkelijkheid, hoe onmogelijk dit op papier ook leek.  En man, wat kijk ik uit naar het hebben van 3 verdiepingen én een tuin. Ik ga alvast even fantaseren over een kantoor en een katje. Of twee.

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou