Hoe moet je omgaan met ongevraagd advies?

door irisslabbekoorn
Ongevraagd Advies en Iris Slabbekoorn

Zeg, ken je dat? Dat iemand je advies geeft zonder dat je er om vraagt of op zit te wachten? Welke studie je écht zou moeten volgen, welke baan er bij jou past, wat je dagelijks zou moeten eten, hoe jij je dagen optimaal kunt benutten… Ik kan nog wel even doorgaan met dit lijstje aan ongevraagde adviezen. Heb je uiteraard niets aan. Want tja, ongevraagd advies… hoe ga je daarmee om?

Weet jij wat jij zou móéten doen?

Ik ben nog geen vijf minuten binnen wanneer mijn schoonmoeder haar vragenvuur start. ‘Zeg Iris, jij bent toch gestopt met je Master? Heb je al een plan voor hoe nu verder? Je bent nog zóóó jong om helemaal niets te doen. Ik ken nog wel een ondernemer die wellicht wat hulp met zijn administratie kan gebruiken. Als soort secretaresse. Dat is vast iets voor jou!’

Op het moment dat er ongevraagde en ietwat vervelende adviezen naar mijn hoofd worden geslingerd, gebeurt er in mijn hoofd onwijs veel. Maar mijn mond weet hier nooit echt een samenhangend verhaaltje van te maken. Wat resulteert in een flabbergasted gezicht(lees: bitch face) en een ongemakkelijke stilte. Hoor je de krekels al?

We hebben allemaal wel eens de vraag van Tante Truus gekregen, wanneer je nou eens een date meebrengt naar het kerstdiner. Maar man, ben je chronisch ziek? Bereid je dan maar voor op dé oplossing voor jou ziekte. En dat keer honderd. Dus ik besloot na de zoveelste preek die vaak start met ‘weet je wat jij zou moeten doen…’ op onderzoek uit te gaan. Want omgaan met ongevraagde adviezen, hoe doe je dat precies?

Waarom geven we ongevraagd advies? 

First things first. We zijn allemaal schuldig aan het geven van ongevraagde adviezen. Ja, ook ík betrap mezelf regelmatig op een flapuit-momentje waarvan ik achteraf denk ’Hè shit Iris, je bent geen haar beter dan Tante Truus!’. Het is daarom goed om te beseffen dat ongevraagd advies vaak vanuit goede intenties wordt gegeven. Het geeft ons een helpend gevoel. Vaak gaat het hebben van een helpend gevoel gepaard met het hebben van een goed gevoel. En dus strooien we op moeilijkere momenten vaak even extra met ongevraagde adviezen.

Omdat ik van overzicht hou heb ik een beknopt lijstje met redenen waarom we ongevraagd advies geven gemaakt. Dit zijn de meest voorkomende. We geven ongevraagd advies omdat:

  • We graag willen helpen
  • We (over)enthousiast zijn over een idee, dienst of product en denken dat dit de persoon in kwestie kan helpen
  • We denken het juiste antwoord te hebben of het beter weten
  • We onze eigen angst willen sussen omdat het zien van een geliefde in pijn verdiet doet  

ik besloot na de zoveelste preek die vaak start met ‘weet je wat jij zou moeten doen…?!’ op onderzoek uit te gaan

Hoe ga je om met ongevraagd advies?  

Nu weten we dat ongevraagde adviezen vaak óók goed bedoelde adviezen zijn. Tenzij je oma deze kerst wéér zegt dat je écht eens aan de man of vrouw moet beginnen, omdat je al wel heel oud wordt. Of in mijn geval aan kinderen. Want die kan ik niet mooier verpakken dan dat het is: ongevraagd en onbeleefd. Maar goed, hoe reageer je wanneer je een ongevraagd stukje advies krijgt?

Het antwoord leek ik maar niet te vinden. Want verder dan het geven van een resting bitch face en wat gestamel kwam ik eigenlijk zelden. Totdat ik in de auto stapte na dat bezoekje aan mijn schoonmoeder. Want toen kwam de tirannie er dubbel en dwars uit (sorry Thomas). Beetje laat niet? Daarom besloot ik deze vraag te stellen aan mijn lieftallige Instagram volgers, daar kwamen mooie gesprekken en goede (gevraagde) adviezen uit. En omdat sharing caring is, ofzoiets, deel ik de effectiefste. Ja, ik heb ze al uitgetest.

2 manieren om ongevraagd advies te tackelen

  1. Zie het als een ongevraagd cadeautje. Een cadeautje dat je beleeft aanpakt, om het vervolgens ongeopend naast je neer te leggen. Je mag de persoon bedanken, maar dit hoeft niet. Ook kun je er bij vermelden het cadeautje later te bekijken. Zelf noem ik dit de smile and wave techniek.
  2. Schiet niet in de verdediging. Blijft gever doordrammen (oh man bijna iedereen)? Schiet dan vooral niet in de weerstand of verdediging. Het is slim om de persoon te bedanken en te vertellen dat je geen behoefte hebt aan advies.  

Ik ben inmiddels the queen of the smile and wave. Ik lach beleefd en kaart snel een volgend onderwerp aan, zonder toe te geven aan de weerstand die ik voel. Dit lukt aardig, maar lang niet altijd. Of ik ooit hardop tegen mijn schoonmoeder durf te zeggen dat ik niet op haar advies zit te wachten? Misschien. Ooit. In de toekomst. Laten we zeggen dat er nog flink wat ruimte voor verbetering is. Wel ben ik me meer bewust van mijn eigen gedrag en mijn eigen ongevraagde adviezen. Want ik moet helemaal niets. En jij dus ook niet!

3 Reacties

Mascha 1 januari 2021 - 08:34

Bedankt voor jouw kijk op het verhaal/mijn manier van werken/mijn genezingsproces en ik ga kijken hoe het voor mij is. En dus vervangen door waar je anders maar zou zeggen. Herhaal beide zinnen eens de ene met en en de ander met maar..En voel het verschil :)..

Reageer
Anoniem 27 oktober 2021 - 07:36

Smile and wave werkt helaas niet bij mensen die overtuigd zijn van hun gelijk, die vragen dan telkens of je hun advies al hebt uitgevoerd!
Ik bedank en zeg dat ik zelf wel kan oplossen of dat het voor mij geen probleem is. Hierdoor raken sommige lichtelijk geïrriteerd van, maar daar trek ik mij niets van aan.

Reageer
irisslabbekoorn 27 oktober 2021 - 16:20

Dat de smile & wave techniek niet werkt bij mensen die overtuigd zijn van hun gelijk is helemaal waar Trisha! Wel super goed dat je ze bedankt voor hun addvies maar het zelf kan oplossen. Dat anderen daar dan geirriteerd door raken… tsja dat zegt uiteindelijk wat meer over hen dan toch 🙂 Ik hoop dat ik ook ooit wat beter word in het ‘bedanken’ en laten gaan!

Reageer

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou