Je passie volgen: Hoe schrijven van intense passie naar gemene aartsvijand veranderde

door irisslabbekoorn
Je passie volgen

Wat wil ik met mijn leven? Dit is vraag die ik mezelf dagelijks, en al heel wat jaren, stel. Het antwoord was vrijwel altijd lekker clichématig: m’n passie volgen en van m’n hobby m’n werk maken. Want wie wil er nu geen geld verdienen met zijn of haar hobby? Dus met m’n pen in de aanslag werkte ik vurig aan een carrière als tekstschrijver. Met de ambitie om heel veel mensen aan kickass webteksten te helpen. En om uiteindelijk de nieuwe J.K. Rowling te worden. Alles ging voor de wind, tot het op een dag het niet meer lukte. De magie was weg. Mijn passie was veranderd in een gemene aartsvijand. Voldemort is er niets bij…

Ik val maar gelijk met de deur in huis: vroeger als kind was ik eigenlijk precies nergens écht goed in. Tenzij je fröbelen of 3D kerstkaarten maken meetelt. En toch was schrijven iets wat ik dagelijks deed. In dagboekjes en schriftjes. Later in m’n kledingkast (no joke), driftig typend op de oude typemachine van m’n moeder. En ondanks dat leraren niet in m’n schrijfsels geloofde (hallo slechte spelling!?) had ik al snel door dat mijn talent lag in verhalen vertellen. Een talent en passie waar ik later mijn werk van móest en zou maken.

Je passie volgen

Ja, ik maakte dus van m’n passie m’n werk. Als net afgestudeerd 25-jarig meisje dacht ik met een laptop onder m’n arm de wereld te veroveren. Ging uiteraard niet zo makkelijk als ik had geromantiseerd. Maar na lang ploeteren kwam er een klantenstroom opgang en Go Nuts Copywriting was geboren. Ik voelde me een lucky bastard die iedere dag precies mocht doen wat ze altijd al had willen doen: schrijven. De eerste tijd was een echte on top of the world experience. En op iedere verjaardag spoorde ik andere ook aan hun passie te volgen.

Wat ik niet doorhad, of niet in wilde zien, waren de kleine scheurtjes in mijn droom. Het was allemaal niet zo mooi en leuk en makkelijk als ik voordeed. Zo werd een avondje door ploeteren al snel iedere avond door ploeteren. Zo werd een glas wijn voor “meer creativiteit” al snel een hele fles wijn. Ik zocht naar verdoving om de kritiek en negatieve feedback te kunnen handelen. Achteraf waren dit natuurlijk totaal geen ideale klanten. Maar toen dit besef indaalde was de schade al gedaan.

Belemmerende overtuigingen 

Want de verdoving van de wijn of junkfood was maar tijdelijk. En langzaam ging de trommel met belemmerende overtuigingen open. Overtuigingen die zelfs nog afstamde uit m’n basisschool tijd. Overtuigingen zoals: je kunt helemaal niet schrijven, je mag hier geen geld voor vragen, je talent is totaal niet speciaal, je moet echt meer cursussen volgen. Tijdens iedere klus zat er een duiveltje op m’n schouder gemene dingen te fluisteren. Waardoor iedere klus steeds een beetje moeizamer ging. Tot het helemaal niet meer ging. De magie was op. Letterlijk.

Een lange tijd snapte ik niet waarom ik zo diepongelukkig was. Maar de waarheid is dat toen ik begon met schrijven voor geld, ik mijn diepste hobby verloor. Ik stopte met kliederverhaaltjes voor fun. Ik stopte met journallen. Want alles wat ik voor de fun maakte, beoordeelde ik alsof het een betaalde opdracht was. Niets was goed of waardig genoeg. Dus, daar zat ik dan. Zonder werk en zonder hobby…

De magie terugvinden   

Inmiddels zijn we een jaar verder. Een heel jaar heb ik de tijd genomen om uit dat donkere dal te klimmen. Dat ging met veel ups, maar ook onwijs veel downs. En nog steeds ben ik niet waar ik zijn wil. Maar ik zie wel weer een beetje licht aan het einde van deze tunnel. Vergelijk het met een soort rouwproces. Waarbij je afscheid moet nemen van een vastgeroeste droom om zo plaats te kunnen maken voor iets nieuws. Hoe ik dat nieuws terugvind? Door:

  • EFT-therapie: Samen met een ervaringsdeskundige heb ik beetje bij beetje oude overtuigingen opgeruimd of vervangen voor werkbare nieuwe overtuigingen.
  • Schrijven zonder internet: Mijn grootste valkuil is vergelijken waardoor ik bij ieder stukje referentiemateriaal zoek. Om mijn teksten weer van mij te laten zijn ben ik gaan schrijven met de hand in een correctbook (waar je kunt wissen) en zonder toegang tot internet. Eindelijk stromen er weer creatieve verhalen. Waaronder dit artikel 😉
  • Gratis klussen: Een misschien wat gekke oplossing, maar ik wilde ontdekken hoe schrijven zónder er geld voor te vragen me zou af gaan. Hierdoor werd er een stuk prestatiedrang afgenomen en kwam er langzaam weer zin in het doen van klussen terug.
  • Acceptatie: Accepteren dat m’n passie niet per se geld op hoeft te leveren. Accepteren dat je ook een passie kunt hebben zónder daar je beroep van te maken. 

De magie is nog niet terug zoals het was. Maar Chronisch Awesome helpt me onwijs bij het terugvinden van m’n woorden. Bij het vinden naar waar ik blij van word. Ik tover in ieder geval weer met woorden en de verhaaltjes komen langzaam weer opgang. Ik verdien er misschien precies niets mee. Maar voor het eerst staat m’n vuurtje terugvinden boven het verdienen van geld.

Je passie volgen: Verandering is het enige constante

We willen het allemaal: onze diepste passie vinden en deze nastreven. Daar is op zich niets mis mee. Wel wanneer je net als ik het over-romantiseert. Alsof het leven alleen maar voor de wind gaat wanneer je doet wat je leuk vindt. Mijn valkuil was dat ik naast schrijven niet veel andere gelijkwaardige hobby’s had, waardoor ik in een zwart gat viel. Ik kampte vast aan mijn droom als schrijver waardoor ik mijn gezondheid uit het oog verloor. Wat ik je daarom mee wil geven is dat je talenten niet hoeft in te zetten als beroep of carrière. Het is soms prima om het als hobby te houden en ergens anders je geld mee te verdienen.

Maar wat ik je bovenal mee wil geven is dat je altijd mag veranderen. Je hoeft niet vast te houden aan iets dat niet meer werkt. Je mag dus van baan veranderen wanneer je er geen plezier meer uithaalt. Je mag van studie veranderen, wanneer je beseft dat je huidige niet meer bij je past. Je mag van talent veranderen, omdat je bijvoorbeeld nieuwe skills leert. Jij mag veranderen. Want alleen jij kunt bepalen wat jou gelukkig maakt!

As for me? Ik voel iedere dag een beetje meer welke richting ik op wil. Dat is voor nu schrijven voor de fun en copy-advies geven aan ondernemers. Dus ben jij een ondernemer en kan je wel wat advies gebruiken? Dan mag je me altijd een berichtje sturen!

Laat een reactie achter

Suggesties voor jou